Çukurincir İlkokulu Okul Politikası

30.04.2021 947

GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI ve KURALLARI

 

ÇUKURİNCİR İLKOKULU E-GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI VE KURALLARI

 AMAÇ:

            Okul e-güvenlik politamız ve kurallarımız okul paydaşları(yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler, okul personeli ve veliler) için hazırlanmıştır. Çukurincir İlkokulu e-güvenlik çalışmaları ile internet, bilgisayar, dizüstü bilgisayar, ve cep telefonlarını kullanırken okul paydaşlarının korunmasını amaç edinmiştir.

            Okulumuz teknolojik çağın gerekliliğini kabul etmekle beraber, paydaşların sakıncalı durumlardan korunması gerektiğine de inanmakta ve bu konuda çalışmalar yürütmektedir.

•        Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.

•        İnternetin ve teknolojinin gerekliliğinin yanı sıra potansiyel risklerinin de bulunduğu konusunda okul paydaşlarını(idareciler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve tüm personel) bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak

•        Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını ve dijital dünyanın potansiyel zararlardan paydaşları korumak

•        Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlikle alakalı kullanılacak prosedürleri tanımlamak.

Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Paydaşlar tarafından kullanılan tüm cihazlar için geçerlidir.

E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ: 

·         Okulumuzda ders anlatımı yapılan projeksiyon ve güvenli internet erişim ağı vardır. Ders anlatımlarında eba eğitim ve eTwinning portallarından da yararlanılmaktadır. Güvenli internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiyle kullanılmaktadır. 

·         Okulumuzun internet sitesi, facebook, instagram gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.

·         Okulumuzda öğrencilerin telefon getirmeleri yasaktır.

·         Okulumuzda internetin ve teknolojik cihazların doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolar bulunmaktadır.

·         Okulumuzda güvenli erişim ağı ve eba eğitim ve eTwinning portallarının kullanımının yoğun olması nedeniyle öğretmenler tarafından internetin ve teknolojinin doğru ve güvenli kullanımı, yapılan alıntıların derslere ve ödevlere aktarımı(kaynak kullanımı) ile ilgili kararlar alınmakta ve öğrenciler bu yönde bilgilendirilmektedir.

·         Okulumuzun öğretmenleri bilgi ve iletişim teknolojilerinin doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almıştır/alacaktır.

·         Okulumuzda "Daha Güvenli İnternet Günü" kutlanmaktadır.

·         Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.

·         Derslerimizde internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları öğrencilerimize aktarılmaktadır. 

·         Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin bilgi ve iletişim teknolojileri kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır. 

·         Okulumuzda dijital vatandaş olma konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. 

·         Okulumuzda izinsiz fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır.

·         Okulumuzun öğrencilerinin yüzleri okula ait hiçbir sosyal medya sitesinde ve eTwinning portalı dahilindeki proje resimlerinde açık bir şekilde gösterilmeyecektir.

·         Öğrencilerimizin ve velilerimizin okulumuza kayıt olurken sağladıkları kişisel bilgileri idare sorumluluğunda ve tarafından korunmaktadır.

·         Velilerimizin iletişim bilgileri kendi bilgi ve istekleri haricinde asla 3. şahıslarla paylaşılamaz.

SORUMLULUKLAR:

·         Bu politikanın uygulatılmasından idare sorumludur.

·         Bu politikanın hazırlanmasından ve güncellenmesinden e-güvenlik koordinatörü sorumludur. 

·         E-güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak.

·         Olumlu öğrenme aşamasında mesleki gelişim için sorumluluk almak.

·         Okulu ve içerisindekileri korumak için e-güvenlik konusunda sorumluluk almak.

·         Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak.

·         Güvenlik riski oluşabilecek durumları  gözlemleyip ilgili birimlere iletmek.

·         Yeni ve gelişen teknolojileri takip etmek

OKUL WEB SİTESİ:

·         Okulumuzun adres, telefon, fax ve e posta adres bilgileri bulunmaktadır.

·         Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra siteye konulmaktadır.

·         Okulumuzun web sitesi okul idaresinin sorumluluğunda olup güçlü güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

·         Öğrenci çalışmaları, velilerinin izinleriyle yayınlanmaktadır.

GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI:

·            Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar okul politikasına uygun şekilde okul idaresinin izni ve onayı ile paylaşılmaktadır.

·            Öğrenci içerikli tüm paylaşımlarda velilerin izinleri alınmaktadır.

·            Veli izni yanında öğrencinin de izni olmadan fotoğrafı çekilip kullanılmamaktadır.

·            Fotoğraf ve video kullanımlarında öğrenciler açık ve net şekilde görüntülenmemektedir.

·            Telif haklarına dikkat edilmektedir.

KULLANICILAR:

·            Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video hazırlanmadan önce öğretmenlerinden izin almalıdır.

·            Paylaşılan tüm öğrenci bazlı etkinliklerde, etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınmalıdır.

·            Video konferans, resmi ve onaylanmış siteler aracılığıyla yapılacaktır.

·            Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar

İÇERİK:

·            Video konferans yapılırken, tüm kullanıcıların katılabileceği siteler üzerinden yapılacaktır.

·            Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren  tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra paylaşıma açık hale gelecektir.

·            İçerik öğrencilerin yaş, ilgi ve yeterliliklerine uygun olacaktır.

·            Öğrenciler bilginin erişimi ve değerlendirilmesi becerisi, internetin etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI:

·            İnternet; bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri haline gelmişken, bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye en güvenli şekilde öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi ulaştırabiliyoruz.

·            İnternet erişimlerimizi öğrencilerimizin yaş ve yeteneklerine göre entegre etmiş durumdayız.

·            Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde, gerekli filtrelemeleri yaparak güvenli hale getirmiş durumdayız.

·            Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevirimiçi mataryellerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.

·            E-güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin yıllık planlarına dahil edilmiş olup, bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı devam etmektedir.

·            Çevirim içi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır.

·            "Güvenli İnternet Günü" okulumuzda çeşitli etkinliklerle ve eğitimlerle kutlanmaktadır.

·            Okulumuz 5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" hükümlerine uygun güvenlik prosedürlerini uygulamaktadır. Kurumsal bir yapıya sahip anti virüs uygulaması kullanılmaktadır. MEB tarafından erişim kısıtlaması bulunmaktadır.

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:

·            Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır.

·            Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

·            Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2.0 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

·            Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

·            Öğrencilerimiz aile cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.

·            Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

·            Dijital teknolojilerin sınıfta nasıl kullanılabileceği ve kullanılamayacağına ilişkin tedbirler alınmıştır.

 

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ:

·            Öğrenciler için e-güvenlik müfredatı ilgili derslerin yıllık planlarına eklenerek öğrenciler bu konularda bilgilendirilir.

·            Öğrencilerimiz,öğretmenlerimiz, velilerimiz e-güvenlik konusunda gerekli eğitimleri almışlardır/alacaklardır.

·            "Güvenli İnternet Günü" okulumuzda kutlanmaktadır. Bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olur.

 

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA:

·            Okulumuzun tüm üyeleri çevirim içi riskler konusunda bilgilendirilecektir. Eğitimler yapılıp içerikler açıklanacaktır.

·            Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

·            Güvenli İnternet Günü kutlanmaktadır.

·            Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikâyetler okul müdürüne bildirilecektir.

·            Okulumuzun tüm üyeleri gizlilik ve güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için resmi okul kurallarına uygun şekilde davranmaları hususunda bilgilendirilir.

·            Yaşanan olumsuzluklarda okul gerekli işlemleri yapmakla sorumludur.

·            Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.